18. heinäkuuta 2012

Kunnallispolitiikkaa vai jotakin ihan muuta?

Juuri nyt Puuvillan puistossa Suomi-Areenan korkeakoulukeskustelussa.

Rauman tulevalta kaupunginjohtajalta Kari Koskelta hyvä avaus: kunnallispoliittiset perusteet eivät ole korkeakouluverkoston - esimerkiksi ammattikorkeakoulujen yksikköjen - hyviä sijaintiperusteita. Olen pitkään ihmetellyt takahikiäläistä päätöksentekoa, kun puhutaan kuitenkin kansallisesta korkeakoululaitoksesta ja -politiikasta.  Laatuun on satsattava - siitä kaikki panelistit ovat yhtä mieltä.

Kilpailu opiskelijoista on kovaa, ja nyt puhutaan, tai pitäisi puhua, siitä onko meillä maakunnassa ylipäänsä korkeakoulua tai korkeakouluja tulevaisuudessakin. Linjauksia on tehtävä, ja yhteistyötä. Tehdäänkö sitä vasta kun on pakko? Siis isommassa mittakaavassa - jotkuthan tekevät yhteistyötä aina.

Edelleen, mielelläni soisin, että korkeakouluista puhuttaessa puhuttaisiin tasapuolisesti sekä ammattikorkeakouluista että yliopistoista, mutta erilaisina, toki. Porin kasvanut vetovoimaisuus ei ole vain yliopistokeskuksen tai vain ammattikorkeakoulun tuottamaa? (Paneelissa tässä kohden puhe Porista, toki Satakunta on muutakin.)

Joten loppuun sopii Harri Melin: yliopistokeskusten ja ammattikorkeakoulujen yhteistyö - ja ennakoiva rakentaminen - voi olla todella kova juttu.

- - - Nyt kone kiinni. Keskustelu vielä jatkuu. Välillä menevät puurot ja vellit sekaisin, mutta välillä myös keskustellaan analyyttisesti ja haastaen ja ajatuksia eteenpäin vieden.


Anne